Kumarjeva nektarina in mandurija: pregledi, gojenje in nega

Redki hibridi, ki združujejo zunanje značilnosti kumare in okus melone, so kumara Manduria in nektarina. To so plodovi selektivnega dela Pavla Sarajeva. Znanstvenik je delal na ustvarjanju raznoraznih odmrznjenih kumar in na koncu prejel čudežno zelenjavo - kumaro. V fazi tehnične zrelosti imajo hibridi okus kot kumare, v biološki fazi - kot melone. Sladka nektarina.

Ogurdynya Manduria

V uporabi je ta zelenjava univerzalna. Na različnih stopnjah zrelosti ga lahko uživamo v obliki kumare ali melone. Po zunanjih znakih je hibrid ohranil sferično obliko melone, stebla in listi rastline pa so ostali od pridelkov kumare.

Opis Mandurije

To je plezalna rastlina, njegova višina ne presega 2 m. Listi so veliki, vogalni, kot kumare. Grm kumare Manduria je bujen in masiven, poganjki so močni, mesnati, sposobni vzdržati težo velikih kumar in melon.

Plodovi v fazi tehnične zrelosti so svetlo zeleni, z navpičnimi temnimi črtami, dolgi do 12 cm, tehtajo 100-200 g. Na stopnji biološke zrelosti postanejo sivo-zelene z majhnimi rumenkastimi lisami na dnu. Koža je tanka, prekrita z mehkim puhom. Oblika je ovalna ali okrogla, teža se giblje od 800 g do 1,2 kg. V tem obdobju Ogurdynya Manduria pridobi vse znake melone: ​​okus, obliko, aromo.

Ogurdynya Manduria iz preprostih bučkov odlikujejo kratka vegetacijska obdobja. 70 dni po sajenju se pojavijo prvi plodovi, po 90-100 dneh jih lahko uživamo. Obdobje zorenja je v juniju..

Pomembno! To kulturo je dobro gojiti v regijah s kratkim poletnim obdobjem..

Sajenje kumar Manduria

Kultura se goji iz semen. Sadijo jih na sadike v začetku aprila. Na ta način lahko prve zrele kumare dobimo v začetku junija. Semena kumare Manduria so posajena v posebnih šotnih skodelicah, napolnjenih z mešanico zemlje s humusom.

Takoj, ko se zunanja temperatura dvigne nad + 20 ᵒС, rastline prenesemo v odprto tla. Sadilne jame naj bodo globoke, tako da bo sadik razvil močan, razvejan koreninski sistem, odporen bo na temperaturne spremembe, brez dežja.

Kumaro Manduria lahko konec maja takoj sejete v odprto tla. Pred sajenjem semena pol ure namočimo v rahlo rožnato raztopino kalijevega permanganata. Nato seme posadimo v tla do globine 1,5 cm. Med semeni opazimo razdaljo 0,5 m, med vrsticami - 1 m. Manduria ogurdynya je razvejana, visoka rastlina, ki potrebuje prostor.

Gojenje in skrb za Mandurijo

Kultura dobro raste in obrodi sadje, tako kot vse melone, na odprtih sončnih območjih. Ogurdynya Manduria potrebuje redno in obilno zalivanje. Vredno je upoštevati tudi to, da se kultura ne goji na triglavski način, ampak samo vodoravno. V obdobju zorenja skupna teža pridelka na enem grmu doseže 20 kg, rastlina se lahko zlomi.

Takoj, ko je dolžina rastline 25 cm, jo ​​pripnite, da nastanejo stranski poganjki. Če želite to narediti, odstranite osrednji posnetek po 5 listov. Stranske procese je treba pripeti po pojavu 8 listov. Na vsakem poganjku naj ne ostane več kot 4 jajčnikov, tako da se bodo melone izkazale za večje.

Dokler plodovi ne dozorijo, kumare Manduria zalivamo vsak drugi dan, zmerno. Takoj, ko melone začnejo rasti, se zalivanje zmanjša, da so slajše.

Po sajenju in dokler se jajčniki ne pojavijo, se kumare Mandurije 2-krat na mesec hranijo z gnojem z nitrati. Za 1 vedro vode vzemite 1 liter kravjega gnoja in 1 žlico. l solnica. Vse komponente se raztopijo v tekoče stanje.

Pomembno! Po pojavu jajčnikov v Manduria ogradyn se gnojila ustavijo.

Mnenja o ogurdyna Manduria

Ivan Aleksejevič Stepanov, 42 let, Volgograd
Carozello Manduria (kumara) kupil zahvaljujoč pregledom na internetu. Hotel sem poskusiti eksotiko. Prvi Zelentsy so začeli zoreti bližje juliju, pozneje od roka, ki so ga razglasili avtorji hibrida. To pomanjkljivost sem odpisal kul poletju. Zelentsy je bil tanek kot svinčniki, okusa kot kumare, vendar ne tako hrustljav. Kasneje so se začeli zgostiti, dobili obliko prave kumare. V tej fazi mi je bil bolj všeč njihov okus. Sredi julija so plodovi postali popolnoma okrogli, temni. Po okusu je bila kot prava dinja, a manj sladka in dišeča.
Vita Igorevna Menshova, 36 let, Barnaul
Dolgo sem čakal na sadike, do konca junija je vzklila Manduria Ogurdyna. Konec julija so se pojavili plodovi. Tanek, dolg, blag. Po enem tednu so mi po okusu začele spominjati kumare, le mehkejše, v solati so mi bile všeč. Dobra stvar je, da praktično nimajo semen. Avgusta je končno čakal na preoblikovanje kumar v melone. Seveda imamo isto podnebje, druge melone in ne moremo rasti. Na splošno mi je bila kot melona Ogurdynya Manduria bolj všeč. Kdor ima rad ne sladko in ne zelo dišečo melono, ki jo lahko gojimo v mrazu, bodite pozorni na Mandurijo.

Nektarina Ogurdynya

Ta rastlina je redka, eksotična za Rusijo. Nektarina kumare je še en hibrid, pridobljen s križanjem kumare in melone..

Opis kumare Nektarina

Rastlina je razvejana, razmnožena, močna. Po višini, strukturi, obliki listov - to je tipična kumara.

Pomembno! V osrednjih regijah priporoča, da nektarine gojijo kumare v rastlinjaku, v južnih regijah - v odprtem tleh.

Prvi plodovi so ovalne, tanke, temno zelene barve, njihova velikost ne presega 10 cm. Koža zelenega lista je tanka, mehka, prekrita z gostim puhom. Okus semen je skoraj neopazen. Ko dozori, koža ploda potemni in postane bolj gladka. Proti avgustu so zelenice nektarinske kumare kot polnocene melone: ​​porumenijo, postanejo okrogle, v njih zorijo velika semena. Z enega grma lahko zberete do 12 plodov, teža vsakega ne presega 2 kg.

Sajenje kumar nektarin

V osrednjih in severnih regijah Rusije se gojenje kumar Nektarina prideluje s sadikami. Semena sejemo v majhne lončke konec aprila. Posodo napolnimo z mešanico vrtne zemlje s humusom v enakih delih. Predhodno namočeno v šibko raztopino manganovih semen položimo v tla do globine 1,5 cm. Napolnjene lončke, skodelice postavimo na toplo, svetlo mesto za kalitev sadik, zalivamo, ko se zemlja suši. Temperatura pred vznikanjem ne sme pasti pod + 25 ° C. Takoj, ko se izležejo prvi kalčki kumare, nektarine, se temperatura zniža na + 20 ᵒС.

Po pojavu 5 pravih listov se sadike prenesejo v rastlinjak. Pristanek se izvaja podobno kot ukoreninjenje v odprtem tleh..

V južnih regijah se nektarinske kumare sadijo takoj v tla. Pred sajenjem prekopajte zemljo, naredite humus. Seme posadimo na razdalji 0,5 m in 1 m med vrsticami.

Pomembno! Če verjetnost nočne zmrzali ostane, sadike zvečer prekrijemo s folijo.

Gojenje in nega kumare Nektarina

Za sajenje izberite dobro osvetljeno območje, v senci in delna senca Ogurdynya Nectarine ne obrodi sadov. Kultura dobro uspeva na kompostnih gomilah, pred sajenjem pa lahko zemljo velikodušno začinimo s humusom. Tla temeljito izkopajte, navlažite. Vsako rastlino po sajenju obilno zalivamo, zemljo polagamo s senom. To bo pomagalo ohraniti vlago v tleh na isti ravni, nektarinske kumare pa bodo rasle tudi brez razpok..

Za obilno sadje nabirajte nektarino nektarino po pojavu petega pravega lista. Ta postopek spodbuja rast stranskih poganjkov. Po drugi strani se pripenjajo tudi po pojavu 4. lista. Jajčniki na poganjkih ne puščajo več kot 3 ali 4.

Za namakanje je dobro uporabiti zalivalno posodo s pršilnim ali kapljičnim namakanjem. Ogurdynia nektarina ne potrebuje obilnega zalivanja, vendar naj bo redno (vsaj 3-krat na teden). Po pojavu prvih jajčnikov se frekvenca zalivanja zmanjša, tako da se plodovi izkažejo za več sladkorja.

Bolje je gojiti kulturo na prostem. Zrele kumarice nektarine so precej velike, v okončinah bodo lomile stebla. Če obstaja želja po gojenju kumare na triaži, so plodovi vezani z mrežami. Tako ne bodo padli in se zlomili.

Pomembno! Med nastajanjem jajčnikov temperatura zraka v rastlinjaku ne sme presegati + 30 ° C. V nasprotnem primeru bo Ogurdynya Nectarine začela izločati jajčnike.

Kot gnojilo vzemite kravje ali piščančje iztrebke. Vzrejen je z vodo 1:10 in zaliva grm pod korenino. Dovolj 2 zalivanja na mesec. Takoj, ko zelenice začnejo zoreti, se prelivanje preliva.

Mnenja o Ogradyn Nectarine

Dmitrij Andrejevič Steklov, 30 let, Krasnodarsko ozemlje
Prebral sem veliko dobrih kritik o čudežu hibridov - ogurdyny Nectarine in Manduria, odločil sem se posaditi na svojem vrtu. Izbrala sem sorto nektarine. Z zasaditvijo in pridelavo te zelenjave ni bilo težav. Tako kot s kumarami ali bučami. Prvi plodovi so bili malo podobni kumaram: bolj okrogli in dolgi. Nisem maral topa na koži, kot breskev, ampak okus zelene kumare je dober: meso je nežno, sočno, sveže, kot mlada kumara. Sredi poletja so se Zelentsy začeli zaokroževati in rumeneti, težko jih je mogoče ločiti od navadnih melon.

Vera Pavlovna Kovaleva, 55 let, Dmitrov
Zaradi kratkega poletja je melone v srednji Rusiji težko gojiti. Naletel sem na članek o nektarinski kumari in se odločil, da bom poskusil srečo. Sadike sem gojila v kozarcu, maja sem jo prenesla na osebno parcelo. Julija so se pojavile prve puhaste kumare okrogle oblike. Všeč mi je bil njihov okus, mehak, svež. Do konca julija so čakale melone. Seveda niso tako sladki in dišeči kot Uzbeki, a njihovi so brez pesticidov. Njihova sladkost je zmerna, vendar mi je ta okus še bolj všeč. V hladni kleti lahko nektarinske kumare hranimo več kot 2 meseca..

Zaključek

Ogurdynya Manduria, nektarine - hibridi, ki jih je prejel ruski vzreditelj. Pridelki so namenjeni gojenju v osrednjih in severnih regijah, kjer je skoraj nemogoče dobiti pridelka melone. Glavna prednost hibrida je sposobnost obilnega obroda plodov tudi v neugodnih pogojih.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti